10 Ocak 2008 Perşembe

Türk interneti ve Türkiye'deki webmasterların dünya ile karşılaştırması

Bu sayfaların altında konuyla ilgili bir anket bulacaksınız. Oraya da oyunuzu verip, bu yazıma yorum yapanlara şimdiden teşekkür ederim.

Çok değil bundan 5-6 yıl önce Almanya'dan Türk internetcilerine haberler geliyordu. Bu haberlerde dikkat ! bilgisayar bilen (internet dahi değil), ofis programlarını kullanabilen gençlere 2-3 bin avro (euro) maaş verileceği ilanları yayılmıştı ve gerçekti. Bazı webmasterlar bu cazip fırsata hayır demediler ve Almanya'ya gittiler. Üstelik çok daha fazlasını kazandılar. Ne kadar komik geliyor insana değil mi? Bilgisayar kullanabilen genç beyinler aranıyor... Ne de olsa bizde çok.

Fakat ne oldu? Avrupa ve özellikle Almanya bizlerin belki de ilk defa onların önünde olduğumuz teknolojiyi öğrenmeleri yetmiyormuş gibi bir de bizi tabiri caizse solladılar. Internetin gücünü ve geleceğini çok iyi tahmin ve tesbit eden Alman hükümeti bu konuda tüm desteği verdi. Beyin göçünü de sağladıklarında artık yapacakları tek şey buna kaynak ayırmaktı ki sonuna kadar ayırdılar.

Şu an için özellikle Almanya'da bir çok datacenter yani veri merkezleri açılmış durumda. Hatta Türkiye'nin büyük bir kısmı artık barındırma ve kiralık sunucu hizmetlerini oradan almaya başladı. Bizdeki veri merkezleri ise çok geri ve sayıca çok az kaldı karşılaştırınca. Bugün için yeni yeni uyanılmaya ve bu teknoloji yakalanılmaya çalışılsa da neden ama neden zaten Avrupa'ya göre üstünlük sağladığımız bir alanda yine geri kaldık sorusunu çok iyi düşünmek gerekir.

Biz Türk'ler mi ne yaptık Avrupa ve Almanya bu işte ben de varım derken. Webmaster arkadaşlar sağolsun sürekli forum açtılar, sağolsun vbulletin forumları Türkiye'nin Tofaşı oldu. Ne kadar güzel değil mi? Bakın ben burada büyük bir şevkle ve belki de keyifle sabaha kadar yazabilirim, bunun ufak da bir katkısı olabilir web dünyasına. Ancak forumlar öyle mi? Bir tane vbulletin lisansı alırsın, maksimum 9 dolara bir web sitesi, ebay'da satılan ucuz hostinglerden bir tane, haydi kolay gelsin.
Genel Soru: Ben ne yazacağım bu foruma?
Genel cevap: Çok kolay; Genel bir forum değil mi? Her konuya değinirim. Aşk, Arkadaşlık, Moda, Politika, Magazin, Dedikodu haberleri vs. Hatta tıp ve hukuk bile koyarız. Halbuki forum sahibinin hiçbiri hakkında fikri ve eğitimi yok. Başlıkları açarsın, tutarsa gelenler doldurur gerisini düşüncesi... Bu arada siteye üye olup da az az yazmaya başlayanları kaçırmamak için verilen tavizler, forum=tartışma=kavga'nın dayanılmaz hafifliğinin cazibesi, dalaşmalar ve skandallar... Sonuç? Kıvır zıvır bilgilerle dolu, nereden alındıkları müphem (şüpheli) sağlıksız bilgiler, bolca dalaşma... Site oldu mu oldu. Tabi espri dünyamızın meşhur sözü "araya da defne yaprağı" = google adsene. Evet forumun sağına soluna bol reklam, banner ve google adsense reklamları da koyalım ki para kazanalım zihniyeti.

Bu nedenle GENEL forumlar hakkında nihai tesbitim şu: Az maliyet ve kolay kurulum, basit katılım ile çoğu bilgi çöplüğü, hem de ilişkisiz, ilgisiz konular bütünü. Halbuki derinlemesine bir konuyu inceleyen forumlar muazzam bilgi kanakları ve platformlardır (=platforum) demek çok doğru olur.

Peki yine konuya dönmek gerekirse bizler internet için başka ne yaptık, dünya ilerlerken?
Arama motorcukları yaptık, dizincikler yaptık sanki çok müthiş bilgi kaynakları ve veri merkezleri varmış gibi. Yeni siteler av, arama motorları ve dizinler de avcı oldu. Fakat gerçek avlar o kadar az ki. Bir baktık yine bu avcılar aralara reklamları yerleştirmişler. Kelimeler özel seçilmiş ki google beyzadem çok para versin aklıfikri işte. Kazanım? Koskoca sıfır. Her yer arama motoru dolarsa, aranacak siteler olmazsa bilgi nerede kalır, gelişme nerede kalır. Beğenmediğimiz Almanlar da işte bizi böyle geçerler, hani o bilgisayar kullanmayı bilmeyenler var ya hiç milliyetçiliğin arkasına saklanmayalım ama bizi yine solladılar, datacenterları, yazdıkları scriptler (kodlar) ile yine fark attılar.

Mesela bu blogu kopyala yapıştır yöntemi ile yapmak çok kolay olurdu, tabi ne keyf alınacaksa? En güzeli kendi yaptığınızdır sayın webmasterlar ve internet gezginleri. Özgün içerik, yeni fikir ve bakış açıları ile ülkemizin zaten hakkı olan statü ve değeri kazanmak bir numaralı amacımız olmalıdır.

Hiç yorum yok:

Türk Sitelerinin teknoloji ve içerik açısından durumu

TR100.Net yeni eklenen Siteler

Hürriyet Teknoloji Haberleri

En yeni siteler

Blograzzi - en iyi 20 blog