27 Ocak 2008 Pazar

Güzel web siteleri mi, içerik açısından gelişmiş siteler mi?

Bir web sitesi sahibi olmak artık eskiye göre çok daha kolay. Gerek alan adları ve gerekse hosting hizmetleri eskiye nazaran daha ucuz. Böylelikle internet denizinde benim de bir limanım olsun diyenler artık kolaylıkla web sitesi yapabiliyorlar.



Web sitesi hazırlama araçları oldukça yaygın. Üstelik mektup yazar gibi istediğinizi yazabileceğiniz bloglar da cabası. Hazır kodlar, hazır şablonlar (template) ve ücretli/ücretsiz scriptler. Hele hele cpanel gibi panellerdeki fantastico gibi hazır web scriptleri 1 dk içinde sitenizi yayına hazır hale getiriyor.



Demek ki artık site tasarımı yapmak, kod bulmak hiç de zor değil. Bilakis çok kolay. Tabi domaini alan, örneğin phpbb forumunu 1 dk içinde kuruveriyor ve yaz yazabildiğin kadar.

İşte artık tüm mesele yazma fiilinde artık. Birçok forum sitesi görüyoruz, maşallah nalına, mıhına, tıbbına, hukukuna, sanattan ticarete herşey var. Aynen bit pazarı gibi. Ne ararsan var forumları ya da çöplük forumlar deniyor bunlara. Neden mi? Forumlarda yazanlar kendi düşüncelerini ve kendi yazılarını yazsalar amenna. Nerede yazı bulsalar, kopyalayıp, yapıştırıyorlar. Tabi bunda bizim en çok komiğimize giden konu da şu. Bu çalıntı/alıntı foruma cevap verenler çok daha komik durumdalar. Klasik laf; "Paylaşım için teşekkürler, güzel paylaşım ve +REP). Çalıntının da tebrik edildiğini, pohpohlandığını ilk defa bizim ülkemiz forumlarında görüyoruz. Çal çırp yayınla, birileri alkışlasın. Buna suç işlemeye teşvik denir.

Sonra ne oluyor? Google gibi arama motorları bakıyor her şey diğer sitelerden çalıntı, al sana düşük pagerank, sen hırsızsın, özgün birşeyin yok senin, hadi güle güle. Eh çalmak da emek ister, yasal olmayan emek de boşa gider.



Sitelerinizin tasarımı ne kadar iyi olursa olsun, kullandığınız script ne kadar hızlı, güvenilir ve yaygın olursa olsun, internette bunlardan herkeste olduğunu düşünmeli, sadece belirli konulara eğilmelisiniz. Ne bulursanız sitenize copy past yapmamalısınız. Her telden çalan siteler, bloglar ve forumlar yapmamalısınız. Google dahi artık back linkleri hesaba katarken related, yani benzer sitelerden link almanızı değerli görüyor. BU da demek ki sitenizin bir kategorisi olmalı. Artık genel siteler kavramı gitgide yok oluyor. Açgözlülük yapmayıp, dar konular seçin ve onlar üstünde uzmanlaşın. Artık internet kullanıcıları bir konuyu direk tanımlayan ve yorumlayan siteleri tercih ediyorlar. İçeriği sağlam site böyle yapılır işte. Ve uzun soluklu olur.

Hiç yorum yok:

Türk Sitelerinin teknoloji ve içerik açısından durumu

TR100.Net yeni eklenen Siteler

Hürriyet Teknoloji Haberleri

En yeni siteler

Blograzzi - en iyi 20 blog