29 Kasım 2008 Cumartesi

Blog mu Forum mu?

Serbest ve özgür düşüncelerimizi yayınladığımız bu BLOG'A uzun zamandır yazamadığımızdan olsa gerek, aklımızda birikenleri ard arda sıralıyoruz. "Blog mu, forum mu? Forum mu, blog mu? Nereden çıktı demeyin bu soruya?

İşte size Bir Uzman Tavsiyesi :

Son zamanlarda internet sitesi yapmak isteyen çoğu kişi ne tip bir site yapacaklarına karar veremezler.

Genelde Türk insanına cazip gelen forumlardır. Forum sahibi olmanın en güzel yönü arkadaşlıklar kurmak, guruplar oluşturmak ve elbirliği ile site konusu şeyi işleyebilmektir. Forumların bir diğer yönü ise web yapımcı ve yayıncı olarak siteyi belli aşamaya getirdikten sonra, yeni üye olanların katılımlarıyla sitenin neredeyse kendi kendini güncellemesi ve geliştirmesidir.

Bloglar ise özellikle google arama motorunun dostu olan günlük tarzı sitelerdir. İşin garip yanı google'in uzun bir müddet önce bloglara daha çok önem vereceğini deklare etmesiyle bloglara ilgi artmış, hatta şu anda içinde yazdığım blogspot gibi bedava blog veren siteler hizmete girmiştir. Mesela blogspot veya blogger bir Google hizmetidir.

Peki blog nedir? Blog kısaca günlüktür. Bir kişinin düşüncelerini veya anılarını veyahut bilgilerini yazdığı sayfalardır. Forumlardaki gibi herkesin değil, genellikle blog sahiplerinin yeni konular ekleyebildiği, daha doğru ifadeyle asıl kontrolün web yayımcıya ait olduğu internet alanlarıdır. Kullanıcıya ise sadece yorum ekleme fırsatı tanıyan bloglar, forumların teknik üstünlüklerinin yanında zayıf kalsalar da google ve diğer arama motorları tarafından blog siteleri tercih edilmekte ve hatta forum sitelerine üstün sayılmaktadırlar.

İçinde yazı yazdığım bir blog ve hatta google hizmeti olan bir blog olmasına rağmen Peki o zaman bir eleştiri;
Arama motorları güncel bilgileri, güncel siteleri tercih etmezler mi? Ederler. Peki o zaman çok daha aktif, çok daha interaktif yani etkileşimli, karşılıklı bilginin, yorumun eklenebileceği forumlar dururken, neden daha statik, webmasterin eklediği bilgilerle kısıtlı kalabilen, yorum eklemenin veya bir konu üzerinde kişi veya konu hedef göstererek tartışabilmenin çok zor olduğu blogları tercih ediyor bu arama motorları? Bu bir çelişki değil mi?

Örneğin Google; Hem insan için web sitesi yapın derken, hem de kaliteli ve özgün içerik derken neden bir forum sitesi daha başlangıçta forum sitesine üstünlük sağlıyor? İsterseniz deneyebilirsiniz. Benzer konuda bir blog sitesi, ayrıca bir de forum sitesi kurun. 3 ay içinde Google pageranklarına bakın. Blog'un çok daha değerli pagerank alacağını göreceksiniz...

Şimdi bu soruma veya eleştirime en azından Türkiye için cevabımı kısmi de olsa yine ben vereceğim.
1- Forum siteleri: Forum sitesi belli bir konuya eğiliyorsa ve başkaca ilgisiz konulara dallanıp budaklanmıyorsa ilk başta maça 1-0 mağlup başlasa da bir müddet sonra blog sitesini geçiyor. Çünkü google her taradığında yeni ve farklı bilgileri keşfettikçe sitenin gerçek değerini teslim ediyor.
Oysa; bugün Türkiye'mizde ücretli de olsa bedava da olsa forum scriptini eline geçiren zat, kuruveriyor forumu, başlıyor 100 tane kategori açmaya. Hukuk var, tıp var, magazin var, seks var, arkadaşlık var, hobiler var, siyaset var, dedikodu var... var da var... Beyefendi/Hanımefendi bu ne sitesi? Valla aslında ordan burdan konuların olduğu bir site... Hah tamam forum sitesi ... cevabından başka cevap verilemiyor. Ne ilgisi var bu konuların biribirileriyle? Hukuk ile magazin, tıp ile arkadaşlığın ne alakası var? Neden böyle her derde deva site yapıyorsunuz?
Cevap: Google için! ... Eh işte google da sonra sana verir müstehakını!.

Üstelik forum sitelerinde verilen bilgilerin çoğu atıf kurallarına uymaksızın yapılan kopyala yapıştır olunca, kibarcası alıntı, kabacası ama doğrucası çalıntı olan içerikler ardı ardına foruma yapıştırıldıkça cevap mesajlar gelmeye başlar... "Sağol hocam", "Paylaşım için teşekkürler" vs. vs...

Neye teşekkür ediyorsunuz? Hırsızlığa mı? Kendinize ait olmayan bilgiyi hem de doğru ve güncel olup olmadığını bilmeden foruma yapıştırdıklarına mı? Kardeşim sen doktor musun? Avukat mısın? Mühendis misin? Güzel Sanatlar uzmanı mısın? Nesin? Hiçbiri tabi, çal çırp foruma ekle, bir de teşekkür etsinler. Ve bunu muhakkak gören google diyor ki hadi güle güle, bütün interneti buraya yapıştırsan da seni siteden saymayacağım. Çünkü senin amacın belli bir konuya yoğunlaşmış site (forum) yapmak değil, insanları ve dolayısıyla beni kandırmak... Hadi yolun açık olsun... İşte Google'in blogları daha çok sevmesinin önermesinin gerçek ve haklı nedeni bu olsa gerek. Ancak buradaki ayrımın iyi yapılmasını "related" denilen ilişkili konuları işleyen forumların içinde sırf FORUM yazdığı için pasifize edilmemesini, hatta bir konuyu işleyen forumların bloglardan daha üstün olduğunu ifade etmek isterim.

Bloglar ise forumların üstünlüklerinin karşısında, nispeten daha düzgün içerik, daha düzgün yazı ile karşımıza gelse de statik yapılarıyla, sürekli izleyiciye sıkıcı ve durağan gelmekte, izleyici açısından cazip alanlar olmaktan çıkmaktadırlar. Çünkü forumlar kadar katılım ve eşlik etme imakanı yoktur blog sitelerinde. Ama kolay kurulumları, sunucu kaynaklarını forumlar gibi hunharca tüketmedikleri, aşırı maliyete neden olmamaları nedeniyle hala tercih edilmektedirler.

Peki şöyle söyleyebilir miyiz? Profesyonel veya ticari siteler için forum, kişisel ve ticari olmayan siteler için blog... Evet söyleyebiliriz. Hatta kişisel bir siteyi blog ile yapıp, daha sonra konu internet tarafından ilgi çektikçe buna bir de forum ekleyebilirsiniz. Zaten bir çok webmaster blogların forumlara üstünlüğünü anlamış olsa gerek, blog+forum, cms+forum veya portal gibi tümleşik yöntemlerle veya bridge denilen köprüler ile her ikisini birden kullanarak, dezavantajları avantaja çevirmeye çalışıyorlar ki şu anda en doğrusu bu.

Demek ki, siteniz kişisel bir site ise önce bir blog kurmalı, konunun çekeceği ilgiye ve hatta kanımca blog yazılarına eklenen yorumların yoğunluğuna bakarak ihtiyaca göre bir forum eklemek çok daha akıllıca olacaktır. Bunun için cms (content management systems) yani yazarın kontrolündeki mesela bir blog + forum uygulaması hem Google ve diğer arama motorlarının antipatisini kazanmayacak hem de orta bir yol olması nedeniyle izlenmesi gereken bir yöntem olarak tercih edilmelidir.

Hiç yorum yok:

Türk Sitelerinin teknoloji ve içerik açısından durumu

TR100.Net yeni eklenen Siteler

Hürriyet Teknoloji Haberleri

En yeni siteler

Blograzzi - en iyi 20 blog